Selasa, 12 Februari 2013

Kentang Putar ... Mesti cube!!!

Macam KFC ke? Ohhh tidak sama sekali....
Assalamualaikum..dan salam sejahtera...

Mesti cube? memang pun kene cube bagi penggemar2 mashed potato kfc... yg ni sy rasa rasa dia lg best pd kfc kot..sbb sy pernah pi makan kat Fullhouse restaurant, mashed potato dia mmg best la...so bile sy try buat sendiri ni, sy rs rasa dia bukan mcm kat kfc tp mcm kat fullhouse punye..

Tp sy tak tau la sbb lain orang lain pendapat..kalau nak tahu kene lah cube...kan..hihi

Sebenarnye sy buat ni sbb dah lana berangan ...lgpun dah lama tak guna cik oven kesayangan tu..mashed potato ni kalau buat qaisarah pun boleh mkn sama...kan?

Ok jom cube...

Bahan-bahan kentang

  • 3 biji kentang saiz besar + 1 sudu butter + 2 sudu fresh milk
  • Bahan-bahan gravy

  • 1 biji bawang holland saiz kecil dipotong dadu
  • 1 kiub ayam knorr
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kicap (ini untuk warna)
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan air
  • 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar mentega
  • 1 cawan air

    Cara-cara

  1.  Kentang dikupas kulit dan direbus sehingga empuk
  2. Setelah kentang empuk ambil dan tos kan air
  3.  Kemudian lenyek kentang  dengan menggunakan senduk
  4.  Kemudian pukul dengan hand mixer untu lebih halus, masukkan 2 sudu fresh milk, 1 susu butter .. Kacau sebati


    Cara Penyediaan Gravy

     

    1.  Panaskan butter...kemudian masukkan bawang yg dipotong dadu
    2. masukkan adunan tepung jagung , air dan kiub ayam norr
    3.  Masukkan sos tiram dan kicap
    4.  kemudian kacau sebati mangikut kepekatan yang diingini...

      Siap!!!!


      Mesti Cube!!!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan