Selasa, 12 Februari 2013

Asam pedas ikan pari....

Ikan pari fresh!! 
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Ikan pari asam pedas ni sy masak masa cuti berderet sempena thn baru cina lepas...cuti 4 hari tu sy mmg planning baik punye nak duduk rumah rehat2 bersama keluarga je...masak...mengemas..dan layan anak je...pagi hari sabtu tu sy dah listing barang2 nak beli kat pasar tani utk 4 hari.. Pasar tani mmg best sangat sbb kita blh dapat ikan yang fresh...ikan baru ni sedap sikit rasa dia manis lagi berbanding dengan ikan2 dekat pasaraya... harga pulak mmg mahal sikit la cume yg best tu ikan segar jelah... sy mmg paln utk 4 hari tp gambar 1 je pasal tak sempat amik gambar..

Kita tengok resepi dulu, next entry sy cite pasal cara planning sy....dedicated utk rujukan orang lain n utk rujukan qaisarah bile besar nti...

Bahan-bahan

  • 5 ketul  ikan pari
  • 7 tangkai cili kering
  • 1/2 labu bwg besar
  • 1 ulas bwng putih
  • daun kesum
  • garam secukup rasa
  • 1 mangkuk air asam jawa
  • 4 gelas air

Cara-cara

  1. blender cili kering,bwng besar dan bwng putih sampai hancur.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan yg di blender tadi..
  3. Bila sambal dah garig masukkan air asam jawa, daun kesum dan ikan pari..
  4. rebus sampai mendidih
  5. last skali msukkan garam n kacau sekali lalu. Siap dah!!!





Tiada ulasan:

Catat Ulasan