Assalamualaikum...baru2 ni makan ikan bakar kat Sekinchan Restoran..Sedap ikan bakar kat sana, dia sira dengan sambal sebelum bakar..Masa tu order ikan pari bakar & sotong bakar.. Pastu jalan2 kat Myresepi jumpa resepi ni...tapi tu lah tak ingat empunye resepi.. Uniknye resepi ni, sambal dia masak dulu, pastu letak atas ikan , then baru bakar... Yang namanye ala sekinchan tu sebab sambal sira tu je...hihi...rasa nye tak tahu lah...bagi kita sedap je dua2 pun..boleh je mencuba kan...
Bahan-bahan ( 3-4 org makan )
- 1 ekor ikan (bawal/merah) - Mas pakai ikan kembung, sotong dan udang
- 1 serai-diketuk
- daun limau purut-dihiris
- air asam jawa
- daun pisang dan aluminium foil
- bahan2 kisar:-
- @5 cili merah
- @5 cili kering
- @5 cili api
- @5 biji bawang merah
- @3 ulas bawang putih
- @3 batang serai
- @garam
Cara-cara
- panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam.
- letakkan daun pisang diatas aluminium foil. letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. tutup daun pisang dan foil.
- bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian. - Mas bakar dalam oven je...
- hidangkan dengan air asam atau cili berkicap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan