Selasa, 17 Mei 2011

Ikan Bakar Ala Restoran Sekinchan


Assalamualaikum...baru2 ni makan ikan bakar kat Sekinchan Restoran..Sedap ikan bakar kat sana, dia sira dengan sambal sebelum bakar..Masa tu order ikan pari bakar & sotong bakar..  Pastu jalan2 kat Myresepi jumpa resepi ni...tapi tu lah tak ingat empunye resepi.. Uniknye resepi ni, sambal dia masak dulu, pastu letak atas ikan , then baru bakar... Yang namanye ala sekinchan tu sebab sambal sira tu je...hihi...rasa nye tak tahu lah...bagi kita sedap je dua2 pun..boleh je mencuba kan...

Bahan-bahan ( 3-4 org makan )

  • 1 ekor ikan (bawal/merah) - Mas pakai ikan kembung, sotong dan udang
  • 1 serai-diketuk
  • daun limau purut-dihiris
  • air asam jawa
  • daun pisang dan aluminium foil
  • bahan2 kisar:-
  • @5 cili merah
  • @5 cili kering
  • @5 cili api
  • @5 biji bawang merah
  • @3 ulas bawang putih
  • @3 batang serai
  • @garam

Cara-cara

  1. panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam.
  2. letakkan daun pisang diatas aluminium foil. letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. tutup daun pisang dan foil.
  3. bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian. - Mas bakar dalam oven je...
  4. hidangkan dengan air asam atau cili berkicap.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan