Sabtu, 6 Oktober 2012

Popia Kentang...

Popia Kentang in the house...

Tengok isi kentang tu...kalau pedas lagi best...

Assalamualaikum...popia kentang in the house...:).. Alkisahnye inti tu inti karipap, tapi kulitnye kulit popia...sy malas nak buat kulit karipap, jadi saya guna je kulit popia...ok jugak kan, lagi mudah utk wanita2 bekerja seperti sy ni..hihi.. Yang bestnye kita leh buat banyk2..pastu simpan dalam petiais, bila nak makan tinggal goreng je...kira buat frozen food la.. Sy mmg suka kuih2 mudah camni..

Popia ni sy buat masa hari raya, kawan2 saya nak dtg rumah hari tu...masa tu buat laksa, desert, kuih, buah...tapi laksa tak sempat snap..ni je sempat..seronok juga kawan2 dtg rumah.. seronok menjamu makanan yang kita masak sendiri...walaupun sebenarnye laksaku tak menjadi sangat..hihi

Popia ni sekali sekala rajin boleh la buat banyak2, sebab nye nak sediakan mudah je, pastu bila2 lapar tengah mlm ke, terus je goreng..bila buat sendiri yang bestnya boleh letak daging byk2...kita juga yang makan so buatlah sehabis baik...utk kita dan family kita juge, bukan orang lain pun...:)

Ok jom pi intai resepi...ala senang je inti karipap...

Bahan - Bahan untuk sepeket kulit Popia (50 helai = 50 biji)

4-5 biji kentang - dipotong dadu
1 peket daging cincang, (jenama Ramly)
Cili kering dan bawang (blender) - ikut kepedasan yg kita mahu...@ sy letak 4 sudu
Serbuk kari 1 sudu
Mix Vege secukupnye -tp masa ni sy lupa beli, so sy tak letak..
Daun sup (untuk wangi)
Garam, Aji secukupnye
Air

Cara membuatnye

Saya buat cara yang paling senang.. sy tak tumis pun sb sy tak nak berminyak (nti balut berminyak, tak canti), jadi saya masuk semua sekali  dalam kuali, sukatan ainya pula sy buat smp tenggelam semua bahan..

Masak sampai kering...kira- kira 30-45 minit...

Mudah kan...:)

Update: baru jumpa gambar..

Masuk je semua bahan...tak perlu tumis sbb mmg tak nak berminyak...


Pagi ni sarapan popia ye bang...hihi


6 untuk ibu, 6 untuk babah...erkkk....

Ok selamat mencuba...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan