Khamis, 13 September 2012

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers



Assalamualaikum...macam biasa, dah lama buat Ayam Panggang ni, baru upload gambar... Fizah lah pi tunjuk resepi ni bulan puasa hari tu... Utk resipi ni saya pakai ayam yg mmg ada dlm petiais je, pasni nak buat kene beli ayam kerat 4 je, baru feel ala2 kenny roger tu...masa perap dh mmg bau kenny rogers... sedapnye, meh tgk resipi....resipi  amik kat Hanamemories ye...tq kak hana..

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.
Selamat Mencuba...

Ayam potong kecik2 je, tak bape best ... kene ayam kerat 4 baru best...

Masa perap: lagi lama perap lagi best..tp jangan perap 2 hari pulak..hihi..5-6 jam pun ok..

Ayam Panggang ala Kenny Roger Roaster....

Okeh, selamat mencuba............









Tiada ulasan:

Catat Ulasan