Ahad, 29 Julai 2012

Iftar di rumah mummy...Ayam buttermilk..





Assalamualaikum....mcm omputeh je 'Buttermilk chicken' ...walhal ayam butter susu..hihi.. Officemate yang buat dulu pastu dia citer2 kat kitaorang maka terliur lah tekak2 yang sedang berpuasa pada hari itu termasuklah saya...pastu meluap2lah perasaan ingin mencuba..sampai ms nak berbuka rumah mak, mak saya pun bahagikan tugas suruh sy buat kari ayam...alaaaaa....tak nak lah mak...orang nak try resepi baru ni...(tapi cakap dalam hati jelah haha...) ... Tapi pastu sy cakap jugaklah kat mak sy tapi nak story pun 1 hal lagi maklumlah nama resepi ni omputeh...kene la explain panjang2 sikit..hihi.. 

Bila dah tibe waktunye, mcm biasa la adik beradik sy pelik sikit ...'ape bendanya ateh masak nih?..hihi...sebenarnya sy pun first time buat, ntah ape rasa tak tahu lah.. tapi masa berbuka hari dorang makan je...ok lah kot rasa dia..:) budak2 mungkin suka ayam ni, yg kakak2 tak tahu lah...pendapat masing2..aiman tak kisah..  Saya? saya suka........boleh tahan la sekali sekala tekak ni rasa lain dari yang lain kan..:P

Bahan-bahan ( Untuk 10 orang makan pun bole.. )


  • Ayam (potong kecik, amik bahagian isi je, goreng rangup ye dengan tepung jagung..)
  • 1 tin susu creamer sejat / evaporated creamer
  • 4 sudu  butter
  • Beberapa helai yang banyak daun kari (banyak lagi best bau dia)
  • Cili padi (dihiris & ikut suka byknya)
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Mula-mula ayam diperap dengan garam secukup rasa dan sedikit halia dlm stengah jam. Lalu digoreng dgn tepung (tapi jgn overcook). Setelah siap ketepikan dulu...
  2. Panaskan kuali pas2 masukkan butter tadi. 
  3. Masuk kan daun kari yang banyak tu...kira2 4 tangkai - 5 tangkai 
  4. Masukkan susu sejat dan garam...kacau sampai likat
  5. Akhit sekali masikkan ayam yang telah digoreng.
  6. Tadaaaa..... Slamat mencuba pasti sedap.... Nyaman kaliah (ckp brunei)




Ni yang berkuah....


Ni yang kering....

Wokeh....selamatmencuba


Tiada ulasan:

Catat Ulasan