Ahad, 29 Julai 2012

Dessert utk iftar....Triffle best..


Bahan-bahan ( 6-7 orang )

  • Lapas A
  • 1 gulung kek swiss roll perisa pandan (ikut citarasa sendiri-coklat pun blh)
  • Lapis B
  • 1 tin fruit cocktail - sy guna fruit cocktail dan plum (asingkan air dan buah)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 1 sudu besar gula
  • 1 tin susu sejat
  • Lapis 3
jelly perasa strawberry - jenama nona

Cara-cara

  1. Potong dan susunkan kek swiss roll ( Buat jadi satu lapisan).
  2. Tuangkan sedikit air dari fruit cocktail supaya kek tu jadi lembap sedikit. ketepikan- dah jadi lapis A
  3. Di dalam periuk, dengan api yg sederhana, Campurkan tepung kastad, gula dan susu sejat. Kemudian masak sehingga pekat dan sedikit likat
  4. Tuangkan campuran kastad diatas lapisan kek tadi. biarkan seuk dan keras sedikit - dah jadi lapis B
  5. Masakkan jelly - ikut arahan di kotak- tuang ke atas lapisan kastad yg dah sejuk tadi - pastikan sejuk ye, kalau tak bercampur dgn kasrad nti..kemudian ssun cocktail dan plum...
  6. Last sekali, sejukkan dalam fridge.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan