Assalamualaikum.......entry kali ni khas untuk birthday anak2 buahku Muhammad Danish Iman, Nur Alya Sabrina dan Amalia Nuradina... Buat birthday kat rumah mak sentul je, kek ni makan dengan aiskrim vanila... best juge makan aiskrim waktu tengari tu...menu lain ada uda saya buat laksa sebagai sampingan...malam pulak abg2 saya belanja makan seafoos kat Muara Ikan Bakar, Pelabuhan Klang...Jadi sungguh meriahlah birthday budak2 ni..hihi...ok tengok resepi ye..resepi ni amik dari myResipi...tq mrdayat
Bahan-bahan ( loyang 9" )
- 2 cwn gula (kisar)
- 2 cwn tepung (ayak)
- 3 biji telur grade A
- 1 cwn koko powder
- 1 cwn susu cair - kita pakai susu full krim
- 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
- 1 cwn air panas didih
- 1 tsp soda bikarbonat
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp esen vanila
- **utk ganache** - kita adjust sikit....
- 2 cwn non dairy whipping cream - kita pakai sekotak = 250 ml
- 500g cooking chocolate - kita buat 250 gram je
- nota : ganache tu ada lebih, lepas ni boleh kurangkan sukatan...
- nota : loyang sringfoam tu kecik sikit, jadi lebihan tu letak kat cup , dapat la dalam 10 cup....
- nota ni untuk rujukan kita dan anak2 untuk masa depan nanti....
Patung tu budak2 suka...comel kan.. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan