Sabtu, 23 Jun 2012

Blueberry Muffin...


Bahan-bahan ( 21 biji muffin cup / cupcake 40 biji )

  • 130 g mentega berkualiti
  • 125 g gula halus
  • 3 biji telur gread "B"
  • 250 g tepung gandum*
  • 10 g susu tepung*
  • 15 g baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 130 ml susu sejat "IDEAL"
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Bluebery filling secukupnya

Cara-cara

  1. 1. Panaskan oven pada suhu 200C, alas muffin pan dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. 2. Putar mentega dan gula halus hingga berkrim, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak waktu antara 1 biji telur ialah 1 minit
  3. 3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi berselang seli dengan susu cair, hingga habis dan di akhiri dengan esen vanilla. Putar hingga rata.
  4.  4. Sudukan ke dalam muffin cup tadi 1/2 penuh dan sudukan 1/2 camca teh blueberry filling, tambah sedikit lagi adunan. Buat hingga siap.
  5.  5. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan tadi dan turun kan suhu kepada 180C, bakar selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sejukkan sebelum dihidang untuk minum petang...Menghasilkan kurang lebih 20 biji muffin bergantung pada saiz muffin cup yang anda gunakan

















Tiada ulasan:

Catat Ulasan