Red Velvet Cheese
Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )
- Bahan A :-
- 300 g gula halus/castor (1 1/4 cwn)
- 225 ml minyak sayur/mentega cair (1 cwn)
- 2 biji telur
- Bahan B :-
- 225 g buttermilk/yogurt (1 cwn) - akak guna susu cair
- 3 sb pewarna merah
- 1 sk cuka/jus lemon
- Bahan C :- (diayak bersama)
- 300 g tepung naik sendiri (2 3/4 cwn)
- 2-3 sb serbuk koko
- 1 sk bicarbonate of soda
- Bahan D :-
- 1 sk esen vanilla
- Bahan Cheese :-
- 250 g cream cheese (1 buku)
- 1/4 cawan gula halus/castor
- 1 biji telur
- 2 sb susu cair
- 1/4 sk esen vanilla
Cara-cara
-
Satukan bahan2 cheese dan pukul hingga lembut.Ketepikan.
-
Satukan bahan A dalam mangkuk besar dan kacau sebati dan ketepikan.Satukan bahan2 B dan C dalam mangkuk yang berasingan.
-
Masukkan bahan B dan C ke dalam mangkuk A berselang-seli dan kacau lagi hingga rata.
-
Masukkan juga bahan D dan kacau hingga sebati lagi.
-
Tuang 1/2 bahagian adunan ke dalam loyang yg disediakan dan lapiskan dgn 3/4 adunan cheese rata2(akak guna piping bag).
-
Tutup dengan lebihan adunan dan tuang lebihan adunan cheese dan lorekkan.
- Bakar pada suhu 175C selama 45 min. atau hingga masak.
-
Sejukkan kek atas redai kuih, potong dan hidangkan.
-
Jika guna papercup,bubuh 2/3 penuh adunan dan bubuh adunan cheese di atasnya dan lorekkan.
-
Bakar selama 20 min atau hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan