Khamis, 20 Jun 2013

Selamat Ulangtahun abang....


Moist Choclate Cake........

Assalamualaikum....hari nie 21 Jun 2013 12 Syaaban 1434H , hari lahir suami yang ke-28... Selamat hari ulangtahun abang...Semoga Allah swt merahmati abang sehingga ke akhir hayat...

Malam2 tadi sy dah prepare dah  kek nie...memang tak surprise pun sbb memang buat kek kat rumah je... takpelah sy tak kisah...sy suka je seronok2 nak buat kek nie...dah lama tak buat kek.. Birthday Qaisarah hr tu tak dapat nak buat kek utk dia sbb qaisarah masa tu tak boleh lekang sangat ngan sy...mcm mane nk adun kek...nti berhenti2 tak jadi pulak ke... so this time buat lah kek utk suami sbb sarah dah besar... boleh lepak ngan babah jer...

Malam td mmg best sbb qaisarah tido awal jadi dapatlah ibu dia sediakan kek utk babah dia...alhamdulillah...time kasih ye anak ibu, baik nye dia...

Ok lah tengok lah resepi dulu... ni resepi biase2 je sape2 buat pun mesti boleh jadi... ganache je lain adjust sikit.

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 125g whipped cream
  • 250g compound choclate-sy guna Le Bourne 

  • Cara-cara
  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam


Ok selamat mencuba ye...


Hadiah utk Qaisarah sempena birthday babah...erkkkk....x aci!!!!hihi


4 ulasan:

  1. Happy Birthday Johan..
    meh kirim kek sini..hehehhe
    lama dah x rasa kek Mas..:)

    BalasPadam
  2. hai kak....
    boleh rasa nti jumpa sy bawak...nak?
    cium budak2 utk sy ye...

    BalasPadam
  3. ok..dah ciumkan diorang hehehhe..masssammm!

    BalasPadam
  4. masammmm....masammmm tu la yg kita mesti nak cium punye pagi2 kan?hihi

    BalasPadam