Sabtu, 28 Mei 2011

Ikan Goreng Berempah (Resepi Terengganu) dan Carrot Susu Special


Assalamualaikum...menu hari ni..ikan goreng berempah.. ni 1st time buat biasanye ikan kita goreng je dengan kunyit & garam, tapi saje nak test resepi ni..best jugak sekali sekala rasa lain sikit makan ikan goreng, cicah pulak dengan air asam..makan dengan nasi putih panas je pun ok..tapi kita buat  sayur goreng sikit sebagai menu tambahan , Pastu minum dengan Carrot susu..saje nak habiskan carrot dlm petiais tu..ok jom kita tengok resepi mudah ni, amek kat Myresipi je...TQ azidazik..

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 5 ekor ikan sardin (atau apa saje jenama ikan) - kita guna ikan mabong je
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2 sudu besar bawang besar (yg telah dikisar)
  • 1 sudu besar cuka - kita guna air asam  jawa 
  • sedikit belacan
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan (boleh gunakan cuka untuk membasuh ikan) dan dikelar.
  2. Gaulkan bahan2 hingga sebati.
  3. Sapukan bahan2 yang telah digaul tadi pada ikan. Goreng dalam minyak yang panas dengan menggunakan api yang sederhana.
  4. Bila dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih.


 Selamat mencuba



Gambar sebelum goreng, kita perap sejam..


Carrot Susu Special 



Bahan-bahan

4 batang Carrot
Susu Full Cream 1 kotak (250ml) 
Susu pekat manis (secukupnya)
Air masak (secukupnye)

Cara-Cara

1. Potong carrot sederhana besar dan blenderkan
2. Tapiskan untuk asingkan hampas dan airnye (hampas buang ye,amek air je)
3. Masukkan susu full cream, air masak dan susu pekat secukupnye
4. Bubuh ais dan nikmatilah...

p/s: kalau buat sendiri boleh la buat pekat2...best


Tiada ulasan:

Catat Ulasan